ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ  
  
 
 
 
 

 
 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

 


Η χειρουργική θεραπεία έχει και εκείνη ρόλο στην αντιμετώπιση της ακράτειας. Ανάλογα με το είδος της ακράτειας υπάρχουν και διαφορετικές θεραπευτικές λύσεις.

Στην ακράτεια από προσπάθεια η χρησιμοποίηση ταινιών τα τελευταία χρόνια έχει φέρει μια δραματική αλλαγή. Οι ταινίες αυτές ενισχύουν το έδαφος ώστε να μην υπάρχει απώλεια ούρων κατά την άσκηση. Συνήθως υποψήφιοι για αυτού του είδους το χειρουργείο είναι γυναίκες στις οποίες τα πιο συντηρητικά μέσα έχουν αποτύχει. Χρησιμοποιείται είτε περιοχική είτε γενική αναισθησία και συνήθως οι γυναίκες μένουν στο νοσοκομείο 1-2 ημέρες. Ακόμα, έχουν χρησιμοποιηθεί και εγχύσεις διάφορων υλικών στην ουρήθρα ώστε να αυξηθεί η ικανότητά της να αντιστέκεται στην αυξημένη πίεση της κύστης σε αυτού του είδους την ακράτεια. Επίσης, μπορεί σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις να τοποθετηθεί τεχνητός σφιγκτήρας. Αυτή βέβαια είναι επέμβαση που επιλέγεται ως τελευταία λύση.

Εικόνα όπου φαίνεται η ταινία καθώς και οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο

Στην επιτακτική ακράτεια η χειρουργική παρέμβαση επιλέγεται ως τελευταία λύση. Η κύστη μπορεί να αντικατασταθεί από έντερο ώστε να μην υπάρχει πλέον εξωστήρας μυς που πάσχει από αστάθεια. Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους αυτών των επεμβάσεων καθώς και για τις πιθανές επιπλοκές.