ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ  
  
 
 
 
 

 
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΓΚΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

 

 


Η θεραπεία των όγκων ουροδόχου κύστης εξαρτάται από τη σταδιοποίησή τους, τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς αλλά και τις προτιμήσεις του. Αρχικό και απαραίτητο βήμα όμως είναι η διουρηθρική εκτομή του όγκου. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσεται ο ασθενής αρχικά από τον όγκο του ενώ στέλνεται υλικό για εξέταση στο μικροσκόπιο ώστε να σταδιοποιηθεί.

Αν πρόκειται για μη διηθητικό (επιφανειακό) όγκο τότε η διουρηθρική εκτομή είναι αρκετή ώς χειρουργική παρέμβαση. Η πλειοψηφία αυτών των όγκων δε δίνουν μεταστάσεις αλλά υποτροπιάζουν συχνά και για αυτό το λόγο χρειάζεται παρακολούθηση μετεγχειρητικά. Επισης, ανάλογα με ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να κάνει ορισμένες συμπληρωματικές φαρμακευτικές εγχύσεις. Αυτές γίνονται δια μέσου της ουρήθρας με σκοπό να ελαττώσουν τις υποτροπές.

Αν πρόκειται για διηθητικό όγκο τότε η διουρηθρική εκτομή δεν αρκεί. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η ουροδόχος κύστη (κυστεκτομή), ενώ θέση έχουν και η χημειοθεραπεία όσο και η ακτινοβολία.